Realtidsdata

At skabe overblik over antallet af borgere der lever i hjemløshed i en kommune er en kompleks opgave, fordi mennesker bevæger sig ud af og ind i hjemløshed hver eneste dag. Mange kommuner læner sig derfor op ad den nationale kortlægning af hjemløshed, når der skal udarbejdes strategier og allokeres ressourcer.
Kortlægningen bidrager med vigtig viden om tendenser på hjemløseområdet, men den viser kun et øjebliksbillede, som er baseret på tal fra én uge, hvert andet år – det er ikke et billede på det reelle antal mennesker, der lever i hjemløshed i kommunen, nu og her.
Hvis vi skal have succes med de kommunale hjemløsestrategier, skal vi derfor starte med at kaste lys over mørketallet og skabe et realtidsoverblik over den aktuelle hjemløsesituation i kommunen.
Med systematisk kvantitativ og kvalitativ dataindsamling, hjælper HJEMLØSNINGER kommuner med at skabe det nødvendige overblik, så de til enhver tid kan svare på:
- Hvor mange borgere lever i hjemløshed i kommunen lige nu?
- Hvad karakteriserer borgere i hjemløshed i kommunen lige nu?
- Får borgere i hjemløshed den støtte de har behov for?
Projekter

Mange kommuner har ikke ressourcer til at opstarte nye hjemløshedsprojekter, selvom et projekt hvor nye tilgange testes og udvikles, kan være det første skridt i retningen mod bedre udnyttelse af kommunens ressourcer og bedre indsatser til borgere i hjemløshed. HJEMLØSNINGER hjælper kommuner med at forme, igangsætte og drive hjemløshedsprojekter med både intern og ekstern funding – og tilbyder rådgivning indenfor følgende områder:
For at tiltrække fondes eller styrelsers interesse skal I have en gennemarbejdet, konkret og ambitiøs idé og vision, som modnes i tæt samarbejde med fonde og andre samarbejdspartnere. HJEMLØSNINGER tilrettelægger og faciliterer kreative udviklingsprocesser hvor alle relevante aktører involveres i denne proces.
HJEMLØSNINGER hjælper med at udarbejde en kortfattet og fyldestgørende projektansøgning med aktivitetsplan og budget.
Hvis projektet skal have relevans og tyngde, skal brugerne/borgerne involveres i udviklingsprocessen. Dette sikrer HJEMLØSNINGER gennem interviews, prototypetests, observationer og andre kvalitative, antropologiske metoder.
HJEMLØSNINGER kan varetage projektledelsen og styre projektet sikkert i mål.
Processer

Uhensigtsmæssige interne processer i kommunerne kan stå i vejen for at borgere i hjemløshed får den støtte de har behov for. For at sikre, at interne og eksterne arbejdsprocesser bidrager til at bekæmpe hjemløshed – frem for at stå i vejen for dette – hjælper HJEMLØSNINGER kommuner med at:
- Identificere flaskehalse og barrierer i det lokale, kommunale system
- Kortlægge og optimere arbejdsprocesser
- Udvikle og implementere nye arbejdsgange
Viden

Manglende viden om hjemløshed kan resultere i utilstrækkelig støtte til nogle af de mest udsatte borgere i vores samfund. HJEMLØSNINGER skræddersyr oplæg og workshops med hjemløshed som omdrejningspunkt. Der tages udgangspunkt i, hvad den enkelte kommune har behov for at blive klogere på, indenfor hjemløshedsområdet.
Inspiration til emner:
- Hvad vil det sige, at leve i hjemløshed?
- Hvem oplever hjemløshed – og hvorfor
- Hjemløshedens myter og fakta
- Hjemløshedens barrierer og løsninger